Jaguar XE 2.0D 180 Portfolio

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Zrinka Maček

Oduvijek ste željeli voziti drugačije aute od većine? Pokazati svoj istančani ukus, a opet ne biti vulgarni u pokazivanju da vam dobro ide? I na kraju, dosadili su vam BMW, Audi i Mercedes, a želite imati lijep i kvalitetan auto sa specifičnim šarmom za novac koji danas morate izdvojiti i za korejske SUV modele? Probajte Jaguar.

Dugogodišnja povijest Jaguara vrlo je bogata, kako uspjesima na utrkama tako i nekim legendarnim modelima koji su obilježili auto industriju općenito. Od XK120, koji je rušio rekorde brzine još dok su kočije vozile cestama, preko E Type-a za koji je i sam Enzo Ferrari rekao da je najljepši auto ikada proizveden. No, kao i s većinom britanskih brendova, i Jaguar je prošao sito i rešeto po pitanju financijske stabilnosti. Mijenjao je vlasnike, srozavao se po kvaliteti, ali ustrajao na dugotrajnom XJ-u koji je služio vjerno brojnim britanskim premijerima posljednjih pola stoljeća.
I dok je dizajnerski oduvijek to bila slična priča, klasičnih Jaguarovih linija i s količinom kože i drveta u kabini od koje se ne bi posramio ni bolji londonski klub za gospodu, kvalitativno (ali ni po broju modela) Jaguar se nije mogao mjeriti s njemačkim konkurentima. I kada je prije nekoliko godina došla opet voda do grla, na scenu je nastupila indijska Tata, gigant za kojeg se u našem dijelu svijeta slabo zna, ali koji svojim proizvodima na četiri ili više kotača opskrbljuje jedan od najmnogoljudnijih dijelova svijeta.

Jaguar_XE_2 0D_180_Portfolio_04

Zaokret

Sa svježom injekcijom novca, došlo je do okretanja nove stranice u povijesti Jaguara. Doveden je Ian Callum za šefa dizajna, stvoreni su novi modeli poput XF-a koji je zamijenio tradicionalno oblikovan, ali vrlo nepouzdan S Type, dok je novi XJ premostio dvije generacije po pitanju izgleda u odnosu na stari model. Osim što su dizajnerski potpuno drugačiji, ono što se poboljšalo je proizvodni proces. Time je tako Jaguar od jedne od najnepouzdanijih marki u nekoliko godina skočio na sam vrh po pitanju pouzdanosti po JD Power istraživanjima zadovoljstva kupaca. No, za pravi uspjeh nedostajalo je još nešto – prodajne brojke. Čak ni novi F Type koji je nesumnjivo i atraktivan i brz, u kombinaciji s velikim XF-om i još većim XJ-om (ako ste gledali neke od Bondova s Danielom Craigom, to je ono u čemu se M vozi) nisu mogli zabilježiti veći prodor, posebno na razmažena europska i američka tržišta.

Za to im je trebao nasljednik njihovog do tada najmanjeg modela – X Type-a. Njih još možemo sresti i na našim cestama, u 2000-im ih je dosta prodano zahvaljujući relativno niskoj cijeni, a opet posebnom imidžu i uređenju. Ipak, baziran na Fordovom Mondeu, s prednjim pogonom (osim ako niste uzeli benzince od 2.5 odnosno 3.0 litre koji su imali pogon na sve kotače) nije mogao biti ozbiljan konkurent njemačkom trojcu. Zato je za ozbiljan nastup trebao potpuno novi model koji će slijediti novu filozofiju, ali i kvalitetom opravdavati ime Jaguar. Prvi put vidjeli smo ga 2014. godine u Parizu, da bi na ceste stigao 2015. Po prvim ocjenama bilo je jasno da se čekanje isplatilo i da je Jaguar sve dobro iz već dokazanih novih modela prenio na XE.

Jaguar_XE_2 0D_180_Portfolio_05

Kakav je iznutra?

Za uspjeh u toj kategoriji potrebno je više stvari. Prvo je dizajn. Evidentna je obiteljska pripadnost XE-a obitelji velike mačke, kao i sve prepoznatljive karakteristike Callumovog potpisa. Dugi poklopac motora, coupeovska linija krova te izrazito ukusan interijer vrhunskih materijala ne ostavljaju nikakve sumnje u to da sjedite u pravom Jaguaru. Obilje kroma te prepoznatljiv mjenjač koji se izdiže iz konzole kada date kontakt preuzeti su od veće braće. Sve to ne bi imalo puno smisla da XE ne nudi doživljaj vožnje kakav nude konkurenti s kojima se želi natjecati. Na sreću, ni tu ništa nije prepušteno slučaju pa je tako 75%  XE-a napravljeno od aluminija, na tada potpuno novoj platformi koju će kasnije koristiti i nova generacija XF-a, Jaguarov prvi SUV F-Pace te novi Land Rover Velar.

I ovjes je od aluminija, sprijeda su dvostruka poprečna ramena, dok stražnja osovina ima novi multi-link nazvan Integral Link koji osim što funkcionira savršeno, tako i izgleda. Kada uz to dodamo i da je koeficijent otpora zraka (CW) svega 0.26, jasno je da su u Jaguaru ozbiljno pristupili XE-u.

I to se vidi čim napravite prvih par metara. Ergonomija je perfektna, sjedi se nisko i udobno, a volan ispred vas iako obložen kožom i ukrašen brojnim tipkama po osjećaju odmah djeluje sportski. Cijeli auto djeluje izuzetno solidno, čvrsto, nema nikakvih cvrčaka u interijeru, škljocanja ili škripe. Volan je električno ojačan, ali to se ne primjećuje, već je izuzetno linearan i precizan. Impresionira volja kojom XE izvršava sve naredbe vozača, „zapikava“ se u zavoj i slijedi zadanu liniju bez imalo oklijevanja, mameći vas da probate još brže.

Jaguar_XE_2 0D_180_Portfolio_06

Kakav je u vožnji?

Karoserija je zalijepljena za asfalt, ovjes čvrst, ali ne i neudoban. Izuzetan kompromis između udobnosti i gutanja neravnina i rupa vrlo je teško uskladiti s kontrolom naginjanja karoserije u zavoju, no Jaguaru je to uspjelo u najboljoj maniri njemačkih uzora. Stražnji pogon je standard kod svih XE-a, a kod nekih modela može se dobiti i 4×4. Dvolitreni dizelaš s 180 KS jači je od dva dizela u ponudi i puca od snage, a u kombinaciji s osambrzinskim automatikom njemačkih specijalista ZF podjednako dobro se snalazi u gradu, ležernom krstarenju ili nepristojno brzom jurcanju zavojima. Ako poželite iskoristiti sve što XE nudi, potegnite jednu od polugica mjenjača iza upravljača i na taj način ćete mjenjač prebaciti u manualni mod. Iako kod većine današnjih automatika (posebno kada su u pitanju prestižna imena) rijetko kada imate potrebu za time, u XE-u svakako treba probati i to. Izmjene su vrlo brze, a prijenosi su savršeno pogođeni. Ako iz gušta lovite zadnje desetinke na nekoj praznoj cesti, XE će vas maksimalno podržati u tome. Kočnice djeluju solidno i ulijevaju sigurnost i kod žešćih pretjerivanja, a mirnoća kojom XE svladava zavoje brzinama koje ne smijemo ni spomenuti, oduševljava. Prvih šest stupnjeva možete koristiti za jurnjavu, dok su zadnja dva produljena u overdrive pa tako pri normalnim brzinama na autocesti okretaji ne dolaze ni do oznake od 2.000, čime se garantira dugovječnost motora, ali i niska potrošnja.

Jaguar_XE_2 0D_180_Portfolio_02

Po svemu što smo napisali do sada, očito je da nam se XE dopao. Ipak, ima i nekih nedostataka, iako nama ne umanjuju sve dobre dojmove. Tako je recimo prtljažnik relativno malen i plitak pa njegovih 455 litara nije uvijek lako iskoristiti. Također, nasloni stražnjih sjedala se ne preklapaju osim uz doplatu, a i tada spuštena sjedala ne tvore ravnu površinu za utovar dugih predmeta.

Ali zato po pitanju sigurnosti, što je puno bitnije, XE blista. Svi XE-i imaju serijski automatsko kočenje u nuždi, upozorenje za prelazak iz trake u traku te prepoznavanje prometnih znakova. Sustav upozorenja za mrtvi kut i adaptivni tempomat dostupni su uz doplatu. Po EuroNCAP-u XE je najsigurniji auto u trenutku testiranja, što svakako ima svoju težinu ako birate novi auto. A ako uz to dodamo i pet godina jamstva ili 150.000 kilometara, očito je da s XE-om treba ozbiljno računati.

Jaguar_XE_2 0D_180_Portfolio_03

Trebam li ga kupiti?

Na kraju se sigurno pitate koliko sve to košta. Kao i obično, novinari su počašćeni bogato opremljenom Portfolio verzijom i kao takav, uz skoro sve zamislive doplate* koje je testni model imao košta 448.974 kn. Preostale četiri verzije su Pure, Prestige, R-Sport i S. Ovaj posljednji ima kombinaciju 3.0 V6 motora od 340KS i kompresora, koji nalazimo i u F-TYPE-u.

Jaguar_XE_2 0D_180_Portfolio_01
No, svakako treba napomenuti da ulaz u Jaguarov svijet kreće s XE Business Edition za koji treba izdvojiti 289.900 kn, a to je iznos za koji niste mislili da vam može omogućiti ulaz u elitni klub. Stoga, ako ste u procesu nabavke idućeg poslovnog automobila, ili jednostavno volite lijepe i dobre aute, Jaguar XE svakako mora biti na vašoj listi. Najmanje što možete i morate napraviti ukoliko izdvajate 300 ili više tisuća kuna za auto koji će vas služiti, ali istovremeno i veseliti jest da odete i isprobate Jaguar XE. Neće vam biti krivo.

Za: imidž, dizajn, uređenje i materijali u kabini, snažan i štedljiv motor, odlična vozna svojstva,
Protiv: relativno malen prtljažnik, preklapanje stražnjih sjedala uz doplatu

Jaguar_XE_2 0D_180_Portfolio_teh

* Premium business paket – prednji i stražnji parking senzori s kamerom, navigacija i Meridian audio sustav (18.531 kn), Paket za hladna podneblja – grijani vjetrobran s grijanim mlaznicama za pranje, grijanim upravljačem i grijanim prednjim sjedalima (6.726 kn), električno sklopiva vanjska zrcala s rasvjetom (2.913 kn), senzor kakvoće zraka (646 kn), 19“ Venom kotači (6.156 kn), ulazak bez ključa (4.623 kn), Ammonite siva metalik boja (7.283 kn)