Bloodhound SSC – vozilo koje će pisati povijest

Vjerujete li da je moguće putovati kopnom 1000 milja, odnosno 1609 kilometara na sat? Predstavnici projekta Bloodhound SSC uvjereni su da će uspjeti u svom naumu – razviti tehnološki najnaprednije vozilo na svijetu. Tri motora s ukupno 135.000 konjskih snaga, što je ekvivalentno snazi 180 bolida Formule 1, jamstvo su da će uspjeti.
U Ljubljani se održao zaista posebni događaj, čiji je vrhunac bilo predstavljanje replike vozila Bloodhound SSC, koje će iduće godine u Južnoj Africi pokušati postaviti novi svjetski rekord u brzini. Trenutni rekord iznosi 763 milja ili 1228 kilometara na sat, a postavljen je prije 18 godina, 1997. godine kada je pilot RAF-a Andy Green postao prvi čovjek koji je vozio po tlu brzinom većom od brzine zvuka. Isti pilot trebao bi za godinu dana Bloodhoundom SSC srušiti taj rekord i podići ljestvicu na stvarno teško zamislivih 1000 milja na sat (za usporedbu, metak magnuma 357 ne razvija tu brzinu…). Za prolaz tzv. »leteće milje« trebat će mu svega 3.6 sekundi.

Najtraženiji sugovornik na ekskluzivnom događanju bio je Tony Parraman, član projekta Bloodhound SSC. Događanje su posjetili i predstavnici kompanije BP, sponzora projekta kroz marku Castrol, Spyros Michalakakis, direktor za južnu Europu i Afriku te Alexandru Eftimiu, voditelj prodaje u južnoj Europi. Sva trojica su došli u Ljubljanu na poziv vlasnika tvrtke GMT, Vlade Károlyja te Tomaža Gidera, prokuriste GMT-a. Ta tvrtka iz Murske Sobote, koja je preuzimanjem tvrtke Adel postala najveći slovenski trgovac rezervnim auto dijelovima, svoj utjecaj je kroz Adelovu podružnicu Anet dodatno proširila i na Hrvatsku.
Tony Parraman
Tony Parraman je okupljenim gostima, poslovnim partnerima GMT-a i medijima na vrlo zabavan i jednostavan način približio dimenzije i performanse vozila, kao i cijeli projekt Bloodhound SSC. Cilj projekta nije samo postizanje svjetskog rekorda u brzini zbog statistike, već i edukacija mlađih generacija o važnosti prenošenja znanja, ideja, kao i pobuđivanje interesa za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Na taj način žele se motivirati mlađe generacije za napredak na svim navedenim poljima kako bi u budućnosti nastavili sa razvojem tehnologija i materijala kakvi su neophodni u ovakvim i sličnim nastojanjima pomicanja granica. Za postizanje takvih rezultata neophodni su i jednako izvrsni partneri pa su u projekt između ostalih uključeni i Rolls Royce sa svojim mlaznim motorom koji se nalazi i u vrhunskom Eurofighter-u, te Castrol koji brine svojim mazivima da svaki kotačić ovog nevjerojatnog stroja funkcionira besprijekorno.

U Bloodhoundovom razvojnom centru, u Bristolu, konstantno se organiziraju edukativno-zabavne radionice za sve uzraste. Također, organiziraju se i radionice koje imaju sve veći globalni doseg, kroz škole i fakultete diljem svijeta. Na web stranici projekta (www.bloodhoundssc.com) nalaze se pažljivo pripremljeni nastavni materijali za sve razine obrazovanja, od vrtića do fakulteta.

Projekt je osmišljen kao »open source« projekt, što znači da su podaci dostupni svima. Uz znatiželjne mlađe generacije lakše će se doći do novih generacija znanstvenika i znanstvenica, inženjera i inženjerki, koji će u budućnosti ponovno pomicati granice mogućega.