AM-RB 001

Foto: Aston Martin

Prije dva dana je u Gaydonu, sjedištu Aston Martina obznanjeno tko će biti tehnološki partneri u izradi vjerojatno najnaprednijeg supersportskog automobila ikad.

Već neko vrijeme govori se o suradnji između Aston Martina i Red Bulla iz koje bi trebao nastati automobil koji će izmijeniti sve što znamo o brzini i doživljaju vožnje. Model je nazvan AM-RB 001 i trebao bi imati odnos 1 KS po kilogramu mase. Ne samo to, već bi trebao biti i prvi auto koji bi na stazi trebao postizati identična vremena bolidima Formule 1.

aston_martin_-rb-001_01

U projekt je uključen Adrian Newey, najpoznatiji F1 konstruktor i aerodinamičar trenutno, na čijim je djelima Sebastian Vettel osvojio četiri uzastopna naslova u F1. Motor će biti V12 konfiguracije, zapremine 6.5 litara (podsjeća li vas ovo na McLaren F1?), a radit će ga britanski specijalisti iz Coswortha. Za prijenos snage bit će zadužena sedamstupanski mjenjač koji će morati podnijeti tako veliku snagu u što manjem „pakiranju“ da bi se zadržale mjere i mase iz Neweyevih beskompromisnih zamisli.
U skladu s modernim zahtjevima i težnjama svih supersportaša poput La Ferrarija, Porschea 918 i McLarena P1, i AM RB 001 će imati hibridni sklop. Ono što je zanimljivo je da će baterijski sustav isporučivati Rimac, čime je nakon Koenigsegga i njihove Regere ovaj Aston Martin drugi vrhunski sportaš koji će imati hrvatski know-how u sebi. Priznati su od strane struke da proizvode najnaprednije baterijske sustave visokih performansi pa ne čudi da se ovaj put Rimac našao zaista u elitnom društvu odabranih za suradnju na ovom projektu koji će ući u povijest.

aston_martin_-rb-001_02

Kako je u cijeloj priči najvažnija mala masa, za MonoCell oko kojeg će nastati najbrži auto ikada zaduženi su svjetski eksperti po tom pitanju – Multimatic. Dugogodišnji partneri Aston Martina dokazali su se već na One-77 modelu i savršenom track day čudovištu Vulcanu.

Za zaustavljanje s tih teško pojmljivih brzina za cestovni automobil bit će zaduženi specijalisti iz Alcona koji će isporučivati kočnice. Sve što se tiče elektronike na ovom bolidu odradit će majstori iz njemačkog Boscha pa će tako ECU motora i mjenjača, kao i ABS i ESP u skladu sa zahtjevima postavljenim od Adriana Neweya biti isporučeni iz najpoznatije tvornice automobilske elektronike na svijetu.

Kao i u Formuli 1, dizajniranje i proizvodnja automobila poput AM-RB 001 ogroman je timski rad. Da bi uspjeli u tome, morate se okružiti najboljim partnerima koje možete naći. Iskustvo, kreativnost i perfekcionizam osobine su koje moraju biti prisutne na svakom koraku. Kada imate ovakve partnere to vam osigurava mirnoću i povjerenje, ali vas i motivira da stvorite nešto zaista posebno. Naš je cilj proizvesti inovativno umjetničko djelo – riječi su Adriana Neweya.

aston_martin_-rb-001_03

David King, potpredsjednik Aston Martina i šef tehničkih operacija izjavio je da je „stvaranje AM-RB 001 ogroman izazov, ali tako i treba biti jer će ovim automobilom granice biti pomaknute za sva vremena. Upravo je to ono što čini ovaj projekt tako posebnim i zašto je suradnja s pravim partnerima toliko važna. Neki od njih već su dugi niz godina involvirani u rad s Aston Martinom, ali tu su i neka nova imena. Stvaranja novih partnerstava kao i nadgradnja već postojećih samo je dodatni benefit u ovoj zajedničkoj avanturi koja nam toliko znači“.

U planu je proizvodnja 150 primjeraka cestovnog modela i 25 za stazu, a prve isporuke bi trebale krenuti 2019. godine.