Ford Focus ST i Ranger Raptor

Tekst: Goran Vrhovec / Foto: Ford

Kada dobijete poziv na druženje s brzim Fordovima u Falkensteiner resortu pored Zadra, teško je reći „ne“. Novi Focus ST i njegovih 280 KS te jedinstveni, sportski pick-up Ranger Raptor svakako su prejaki argumenti da bi ih se ignoriralo.

Ford Focus ST stari je znanac, jer su i prethodne generacije imale tu izvedbu. Mijenjali su se motori pa su se nakon nekadašnje varijante s pet cilindara vratili na klasična četiri, no i to se dorađuje svakom novom generacijom. 280 KS koliko razvija današnji model iz 2,3-litrenog EcoBoost motora pravi je sweet-spot klase jurilica.

Ima jačih, a ima i slabijih, no ono što je bitno, dovoljno je jak da se odvoji od slabije braće, a opet ima dovoljno prostora za najekstremniji RS koji tek treba doći. Za ljubitelje dizelaša recimo da je u ponudi opet i dizelska izvedba ST-a od 190 KS, a ako trebate opravdanje za nabavku ST-a kod bolje polovice, možete ga dobiti i u karavanskoj izvedbi.

Ako po ičemu pamtimo brze Fordove, to je ovjes. Majstori u Kölnu ponovno su složili fantastičan kompromis na kojem im mogu pozavidjeti mnogi, prvenstveno francuski proizvođači sličnih jurilica. Pogoditi idealan omjer udobnosti i sposobnosti „gutanja“ neravnina bez da kotači gube kontakt s podlogom nije lako, ali u Fordu uspijevaju u tome. S njim nikada nećete doživjeti da pri dolasku na poprečnu neravninu u zavoju auto poskoči i premjesti se pola metra prema vanjskom rubu ceste, što smo znali doživjeti kod nekih konkurenata.

Druga stvar koja izdiže Focus u visine nedostižne većini (osim Honde) je mjenjač. Ručni sa šest stupnjeva primjer je brzine i preciznosti, uz dobro definiran osjećaj izmjena te solidnosti koja ulijeva povjerenje da će isti osjećaj biti i nakon 150.000 prijeđenih kilometara. Sve to savršeno je posloženo sa snagom motora koja je kod novog ST-a 12% veća od prethodnika, a ima i itekako korisnih 42 Nm više.

To znači da u normalnoj vožnji možete i ljenčariti, snaga je dostupna uvijek, dovoljno je samo stisnuti gas. Naravno, ako želite izvući maksimum tada preporučamo „Sport“  mod, jer tada gas reagira trenutno i u leđima osjetite onaj prelijepi potisak turbo motora. Još ako pravovremeno mijenjate brzine s lakoćom ćete i na sporednim cestama postići brzine o kojima je bolje ne govoriti.

Na vrlo interesantnoj ruti od Zadra do Šibenika po lokalnim cestama mogli smo se uvjeriti da su upravo one prirodno okruženje gdje se Focus ST snalazi  kao riba u vodi. Zahvaljujući vrhunskom diferencijalu sa zaustavljačem nazvanom eLSD baziranom na  TorSenu uz neka pametna rješenja zahvaljujući kojima se snaga prenosi na vanjski kotač u zavoju prije nego dođe do proklizavanja, Focus ST je lagan za voziti i za one manje iskusne, dok će pravi, prekaljeni vozači iz njega izvlačiti maksimum u svakoj prilici. I sam upravljač je direktniji (svega dva okreta s kraja na kraj) i istovremeno „brži“ 15% od onog u standardnom Focusu.

Sve to pokazuje da ST može biti idealan auto za svaki dan, miran, tih i civiliziran u normalnom modu, a divlji kada se počnete igrati sa sportskijim modovima. Recimo još da ubrzanje do 100 km/h traje svega 5.7 sekundi koje možete postići baš svaki put koristite li launch control. Na autocesti bez ograničenja ubrzanje će prestati tek kod 250 km/h.

Stoga, ako ste u procesu nabavke vozila ovakvih karakteristika, sada uz Renault Megane R.S. i Hyundai i30 N imate još jedan odličan auto na izbor.

S cijenom od 280.000 kn ili 1000 kn po konjskoj snazi, također ne izlazi iz okvira klase. Svakako zaslužuje da ga isprobate prije nego se odlučite za bilo koji od navedenih.

Ford Ranger Raptor

Službeni naziv eventa bio je Ford Performance drive. Kada uz Focus ST čujete da ćete voziti i pick-up Ranger u novoj izvedbi nazvanoj nimalo suptilno Raptor, jasno vam je da vožnja neće biti dosadna. Većina kolega i poznanika koji su čuli za Raptora bili su puno uzbuđeniji zbog njega nego zbog Focusa ST.

Motor koji ga pokreće je dvolitreni EcoBlue od 213 KS, a za prijenos je zadužen automatski mjenjač s ni manje ni više nego deset stupnjeva prijenosa. Najbolje je da ga pustite u automatskom modu jer radi stvarno dobro i na taj način maksimalno smanjuje potrošnju. Ukoliko vas ponese povišena pozicija zbog koje vam i standardni  terenci tipa X5 ili GLE izgledaju majušni, možete njime i pojuriti.

Ako želite iscijediti i zadnju konjsku snagu iz njega, posegnite za odličnim ručicama mjenjača iza upravljača. Kao i kod ST-a, možete se igrati modovima vožnje, od normalnog, preko Sporta, Trava-šljunak-snijeg ili Blato-pijesak, do Stijene i Baje.

Činjenica je da na prvi pogled Ranger u Raptor izvedbi izgleda impresivno i mami poglede svih prolaznika. Dostupne su samo dvije boje, klasična Fordova Performance plava te Conquer siva i u obje Raptor djeluje zastrašujuće. Takvom izgledu naravno doprinose i prošireni blatobrani, impresivan ovjes koji se zbog odmaka karoserije od tla lako vidi i bez saginjanja, ali i prave terenske gume koje na prvu kazuju da s ovim autom nema šale.

To je ono što se vidi na prvi pogled. Ono što se ne vidi je ojačanje karoserije pa je tako na prvu vožnju osjetna puno veća krutost karoserije u odnosu na serijski Ranger. Tu je i pravi zaštitni lim ispod motora koji štiti od udaraca, kamenja i sličnih nepodopština koje vas mogu zateći u vožnji izvan asfaltna.

Kad smo već kod ovjesa, Raptor donosi neke novitete koje standardni Ranger nema. Amortizeri su proizvod američkog specijalista Fox (inače dobro znanog iz biciklizma), a koliko je pažnje posvećeno tuningu ovjesa najbolje govori i jedinstveni mod koji možete odabrati u vožnji, tzv. Baja (ime je dobio po najpoznatijoj off-road utrci na američkom kontinentu). Uz sve standardne mogućnosti kakve smo navikli kod sličnih vozila poput pogona 2×4, 4×4 i 4×4 s redukcijom te blokade diferencijala, Baja mod omogućava izuzetno brzu vožnju po neravnom terenu.

Iako ovo zvuči kao oksimoron, dok se nismo uvjerili i sami nismo si mogli to pojmiti. Obično se teški tereni prelaze laganom vožnjom i više gmizajućom brzinom, no stvar funkcionira odlično. Kada se zajurite s jedno 70 km/h po razrovanom puteljku, teško je ne pomisliti što se događa s kotačima ispod vas, ali osjećaj u kabini je kao da se vozite na zračnom jastuku!

Što brže idete, to Raptor bolje „pliva“ po neravninama i takav dojam vrlo brzo izaziva ovisnost. Ali i na svim ostalim terenima teško mu je naći zamjerku, a isprobali smo ga stvarno u skoro svim uvjetima.

Recimo i to da Raptor dolazi isključivo u Double Cab izvedbi te da mu je nosivost 600 kg. To je 400 kg manje od standardnog Rangera, ali to je bio kompromis koji se morao napraviti kako bi Raptor imao ovakve performanse. Napadni i odlazni kut su zahvaljujući povišenom ovjesu još bolji nego kod serijske izvedbe, a prave terenske gume čine ga nezaustavljivim izvan asfalta.

Interijer više podsjeća na sportski kompakt nego na pick-up, s kožnim sjedalima te plavim koncem prošivenim detaljima koji nepogrešivo kazuju da se radi o Performance Fordu.

Teško je reći kome je namijenjen Raptor, jer ako trebate „radnog konja“ ima puno jeftinijih vozila, ali ako želite atrakciju s kojom ćete biti u centru pažnje, bez obzira vozili se u svoju klet ili na izlet sa zmajem ili biciklima u stražnjem dijelu, onda je Raptor idealan.

Do sada su vozila ove kategorije bila svrstavana pod „nužno zlo“, ali od sada postaju i lifestyle vozila s kojim vam neće biti neugodno pojaviti se u bilo kojem društvu. Dapače, sigurno ćete pokupiti više pogleda i simpatija nego s bilo kojim šminkerskim terencem.

Recimo na kraju i to da će Raptor stići na naše tržište za pola godine i da će koštati 450.000 kn.