Nelegalni parkirališni automati u naselju Srednjaci?

Foto: kojiauto/FB grupa Moji Srednjaci

U proteklih nekoliko dana su u naseljima na području zagrebačkog Mjesnog odbora Horvati-Srednjaci osvanuli parkirališni aparati, a u Facebook grupi „Moji Srednjaci“ povele su se rasprave većinom nezadovoljnih stanara. No, krenimo redom…

Područja parkirališnih zona i parkirališnih blokova određuje gradonačelnik Grada Zagreba uz prethodno mišljenje vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, jer to propisuje čl. 5. Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja (Službeni glasnik Grada Zagreba 12/11, 18/13, 22/17).

U prosincu 2018. vijeće MO Horvati-Srednjaci donijelo je Zaključak kojim se podržava prijedlog predsjednika Vijeća g. Maria Crkvenca, a vezano za proširenje naplate parkiranja na njihovom području, odnosno uvođenja II. zone.

U siječnju 2019. vijeće Gradske četvrti Trešnjevka-jug odbilo je spomenuti prijedlog i zatražilo dodatne analize, kao i mišljenja građana.

Javna rasprava o Nacrtu prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža bila je objavljena na službenoj stranici Grada Zagreba i otvorena od 6. lipnja do 11. srpnja 2019. U nacrtu Prijedloga koji možete pročitati ovdje spominje se III. zona, a ne II. koju je mjesni odbor predložio.

Obzirom da Izvješće o provedenom savjetovanju s javnošću još nije objavljeno, nove izmjene spomenutog Pravilnika nisu prošle ni Skupštinu Grada Zagreba, a kamoli da je objavljeno u Službenom glasniku, poslali smo upit Zagrebparkingu na temelju čega su postavljeni parkirališni automati odnosno da nam pošalju rješenje. Njihov odgovor prilažemo u cijelosti, a mi bismo ga usporedili s postavljanjem semafora u neko polje, jer eto, nikad ne znaš kad će njime proći cesta…

Isti upit smo poslali i predsjedniku MO Horvati-Srednjaci, g. Crkvencu jer se u oba zapisnika (MO i VGČ) i obrascu za sudjelovanje u javnoj raspravi može iščitati kako je naplata parkinga zatražena upravo iz tog mjesnog odbora. Odgovor koji smo dobili možete vidjeti. Gospodin Mario Crkvenac tvrdi kako ih nitko nije obavijestio o namjeri uvođenja naplate.

Sve koje smo kontaktirali podsjetili smo na čl. 113. točku 35. Odluke o komunalnom redu koja propisuje novčanu kaznu u iznosu 4.000,00 do 9.000,00 kuna za pravnu osobu ako postavi sustav parkirališnih automata bez rješenja ili suprotno rješenju. Aparati su postavljeni, no mi do potrebnog rješenja nismo uspjeli doći. Postoji li ono uopće?

Odgovor pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet još nismo zaprimili pa nas g. Bilić možda iznenadi i pošalje traženo rješenje. Drugim riječima, ukoliko ono ne postoji, parkirališni automati su postavljeni bespravno i pravna osoba koja ih je postavila bi trebala za to platiti kaznu. No, to je nekako teško za očekivati jer Grad Zagreb sebe, odnosno Zagrebački holding sigurno neće kazniti. Kadija te tuži, kadija ti sudi…

Foto: kojiauto.hr/Facebook

U međuvremenu su pojedini, tek nedavno postavljeni parkirališni automati uklonjeni. Rekli bismo – preko noći. Primjerice, ovaj je jučer u 18:00h bio na svome mjestu, jutros ga nema.

Uz to, MO Horvati-Srednjaci je jučer na svojoj Facebook stranici objavio post sljedećeg sadržaja:

Tko su “nadležni” iz ove objave, ne znamo.

Što se promijenilo? Je li netko shvatio da možda ipak nisu trebali tako stihijski postaviti aparate? U svakom slučaju ćemo pratiti situaciju i očekivati traženo rješenje, ukoliko ono zaista postoji.