Predstavljamo – Porsche 911 Targa

Foto: Porsche

Porsche je tradicionalno predstavio treću karoserijsku varijantu novog 911. Nakon coupea i kabrioleta stiglo je legendarno ime Targa.

Od 1965. godine, 911-ice nose ovo ime nastalo u čast poznate utrke Targa Florio koja se održavala na Siciliji. Kod 911 ova oznaka označava posebnu varijantu krova koja je iznimno popularna na nekim tržištima (čitaj SAD) gdje su manje važne vozačke karakteristike, a više dojam koji 911 u Targa izvedbi ostavlja na prolaznike.

Krov se ne „skida“ već bi bolji izraz bio uklanja, ali ne kompletno kao kod kabrioleta jer ostaje prepoznatljiva silueta naglašena savijenim stražnjim staklom.

Iako Targu prvenstveno kupuju oni kojima je prestiž na prvom mjestu, to naravno ne znači da dinamički 992 Targa zaostaje po performansama za „puritanskim“ coupeom, a svakako bi radije vozili Targu nego kabriolet. Zasad su u ponudi samo varijante s pogonom na sve kotače – Targa 4 i Targa 4S s osamstupanjskim PDK mjenjačem.

Da bi suputnik ili suputnica osjetili što znači potisak šestcilindričnog boksera ojačanog s dva turbo punjača „osnovnu“ Targu pokreće 385 KS snažan agregat. To je dovoljno za ubrzanje do „stotke“ za svega 4.2 sekunde ako ste odabrali Sport Chrono paket. S 450 Nm nema te situacije u kojoj bi se mogli osjetiti podmotorizirano. Takva Targa stići će do maksimalnih 289 km/h.

65 KS snažnija S izvedba ubrzanje skraćuje na 3.6 sekundi, a njime ćete preskočiti i čarobnu granicu od 300 km/h jer razvija 4 km/h više. Čak 530 Nm na raspolaganju je vozaču u širokom području rada motora pa je dovoljan dodir pedale gasa da Targa u svakoj prilici, bez obzira na vremenske uvjete, pojuri prema naprijed ostavljajući u nevjerici sve iza sebe. Poznavajući filozofiju Porschea prilikom deklariranja performansi, znate da su u praksi sve ove brojke još bolje nego na papiru.

Ukoliko vas interesira nova Targa, recimo da cijene kreću za Targu 4 od 1.262.300 kn, dok za Targu 4S treba izdvojiti 1.412.800 kn. Naravno, to je tek početak, jer znate da su opcije bezbrojne, od kojih su neke jednostavno obavezne za sve prave ljubitelje Porschea. Novu Targu možete naručiti u Porsche Centru na Jankomiru u Zagrebu.