Novi Mercedes-Benz SL

Novi izgled za automobilsku ikonu: početkom 2016. moći će se naručiti novi Mercedes-Benz SL, koji će biti dostupan od travnja 2016., s mnoštvom značajno unaprijeđenih tehničkih i vizualnih značajki. Snažniji motori, automatski mjenjač 9G-Tronic, Dynamic Select s pet režima rada mjenjača i Active Body Control sustav s funkcijom kontrole naginjanja u zavojima, podignut će ovu legendu na novu dinamičnu razinu. Visoka prikladnost za svakodnevnu uporabu unaprijeđena je s vario-krovom, koji se sada može otvoriti do brzine od 40 km/h te automatskim razdjelnikom prtljažnika.

S vizualne strane, prednji kraj je značajno sportskiji. Između ostalog, poklopac motora, branik i prednja svjetla su potpuno novi.
Mercedes-Benz SL ima vrhunske značajke u širokom rasponu disciplina: elegantni roadster za opušteno, ugodno krstarenje ili dinamički coupé za sportske izlete po zavojitim cestama. “SL je vozilo za sve sezone koje je u potpunosti prilagođeno za svakodnevnu uporabu, ali iznad svega to je automobil iz snova za specijalne trenutke svakog para. Što god vlasnik zaželi – ispunjava njegova očekivanja s tehničkom savršenošću.” Izjavio je Ola Källenius, član Upravnog odbora kompanije Daimler AG, zadužen za prodaju i marketing Mercedes-Benz automobila.

Mercedes-AMG SL, R 231, 2015
Posebno oku privlačna značajka novog modela SL je revidirani prednji kraj: standardna jedinstvena rešetka hladnjaka u obliku dijamanta izvučena je prema dolje. Dva bubrega ističu dugačak, izvučen poklopac motora. Ovom nepogrešivom novom izgledu modela SL također doprinosi novi standardni LED inteligentni sustav prednjih svjetala, s lampama koje su izvučene daleko prema van. Sportska silueta naglašena je uvećanim kozmetičkim otvorima za zrak s kromiranim umetcima u obliku krila na dinamičnim, širokim blatobranima i pokrovima vanjskih zrcala koja su ugrađena u donju liniju prozora.
Stražnji kraj ukazuje na visoku dinamičnost vožnje modela SL. Osnova za to je osjećaj širine nastao širokim tragom kotača te istaknut AMG stražnjim, donjim spojlerom s bočnim usisnicima za zrak. Donji dio difuzora uključuje integrirane dizajnerske elemente ispušnih cijevi, kao i središnje ugrađeno stražnje svjetlo za maglu i za vožnju u nazad.


Široka, jednodijelna stražnja svjetla u potpunosti su obojana crveno i nastavljaju se na protočne linije bočnih stranica vozila i prenose ih na stražnji kraj. Tipično za ovu marku, uključuju vodoravni dizajn gornjih klinasto oblikovanih pokazivača smjera i pozicijskih svjetala te također donja stop svjetla.
Ponuda modela sada se sastoji od modela SL 400 s V6 motorom, koji je unaprijeđen na 270 kW (367 KS) i 500 Nm okretnog momenta (dodatnih 25 kW/35 KS i 20 Nm), kao i od modela SL 500 s moćnim 335 kW (455 KS) snažnim V8 motorom. Standardno se snaga na kotače prenosi preko novog 9G-TRONIC devet stupanjskog automatskog mjenjača. S DYNAMIC SELECT sustavom značajke vozila mogu se dodirom na tipku promijeniti u sekundi, jer sustav modificira postavke motora, mjenjač, ovjes i upravljanje prema željama vozača.
Dodatne izvedbe uključuju dva Mercedes-AMG modela u obliku modela SL 63 i SL 65, s time da se u ovaj drugi ugrađuje V12 motor.
U Hrvatskoj se novi SL očekuje u travnju 2016. godine.